
ÖNCE SEN KAFANI DÜZELT..!!!
Mesai saati dışında dahi başörtüsüne itiraz ediyorlar… Başörtülü öğretmene “Önce kıyafetini düzelt sonra okula gel” diyen kafa, müdür yardımcısına ait….
Yıllarca süren başörtüsü zulmünü çözmek işi sendikalara düştü. Sendikalar, yasağa kılıf hazırlayan ‘Kılık Kıyafet Yö-netmeliği’ne karşı ‘Serbest Kıyafet’ kararı aldı. Bu sendikal faaliyetlere katılım gösteren bazı kamu çalışanları ise, idarecileri tarafından baskıya maruz kalıyor. Manisa’da bir okulda görevli öğretmenden, okula başörtülü gittiği için okul idaresi tarafından savunması istendi. Kartal’daki Saffet Simavi İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi Halime Aslanoğlu da, okul saati dışında başörtülü gittiği okulunda müdür yardımcısından fırça yedi: “…Önce kıyafetini düzelt sonra okula gel.”
Timuçin Mercanoğlu
Millî Gazete geri adım attırdı
İstanbul’da Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nda ücretli öğretmen olarak çalışan Şehri Küçük hakkında, derse başörtülü girdiği gerekçesiyle okul müdürü tarafından soruşturma başlatılmış ve görevden alınmıştı. Gazetemizin haber yapması üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti ve öğretmenin başörtülü bir şekilde okula gelmesinde bir sakınca görmedi. Öğretmen Şehri Küçük, daha önce kovulduğu okulunda yeniden göreve başladı.
Kamudaki çalışan kadın eşitsizliğine son vermek için sendikalar kolları sıvadı. Başörtüsü yasağına kılıf olarak sürekli öne sürülen ‘Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne karşı ‘Serbest Kıyafet’ kararı alan sendikaların üyeleri, önlerine çıkartılan zorluklara direniyor. Erkek öğretmenlere kravatsız ve spor, bayanlara ise başörtüsü özgürlüğü tanıyan karara, bazı okul müdürleri engel olmaya çalışıyor. Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nde bir okulda görevli öğretmen, okula başörtülü gittiği için okul idaresi tarafından savunması istendi. Bir hadise de geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da yaşanmıştı. Derse başörtülü girdiği için okul müdürü tarafından görevden alınan öğretmen Şehri küçük, aynı okulda yeniden işe başladı. O, artık başörtülü olarak derslere girebiliyor.
‘Müdür’ yasağı
Manisa’nın Turgutlu İlçesi TEV Cemile ve Samiye Bayar İlköğretim Okulu’nda görevli öğretmen Ayten Can Etbaş, derse başörtülü girdiği gerekçesiyle okul müdürü Memduh Buran tarafından savunması istendi. Türk Eğitim Sen üyesi olan ve sendikanın almış olduğu ‘serbest kıyafet’ kararını uygulayan öğretmen Etbaş, 3 sayfalık savunmasını önceki gün okul idaresine teslim etti. Savunma metninde “din ve vicdan hürriyetinin inançları yaşama serbestliği verdiği, başörtüsünün anayasal bir hak olduğu ve sendikal kararların uygulanmasında bir beis bulunmadığı” ifade edildi. Okul müdürünün, öğretmen Etbaş hakkında disiplin cezası verebileceği ya da dosyayı kapatabileceği belirtiliyor.
Görevini son verilen şehri küçük ödün vermedi
İstanbul’da Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nda ücretli öğretmen olarak göreve başlayan Şehri Küçük, geçtiğimiz haftalarda başörtülü olduğu için dersten çıkartılmıştı. Okul müdürü jet hızıyla aynı gün öğretmenin görevden alınması için Sultanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazı göndermişti. Bir gün sonra okula gelen öğretmen Küçük ise okuldaki görevine son verildiğini öğrenmişti. Konuyla ilgili gazetemizin haber yapması üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti ve öğretmenin başörtülü bir şekilde okula gelmesinde bir sakınca görmedi. Öğretmen Şehri Küçük, daha önce kovulduğu okulunda yeniden göreve başladı.
Öğrenciye ‘başını aç da gel’ fırçası
İstanbul Kartal’daki Saffet Simavi İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi Halime Aslanoğlu, okul saati dışında başörtülü gittiği okulunda, müdür yardımcısından fırça yedi. Aynı okulda 2’nci sınıfa giden kardeşi Muhammed Musab’ın yarım saat erken çıkabilmesi için müdür yardımcısı Bülent Yanık’tan izin isteyen Halime Aslanoğlu, karşılaştığı tepkiyle şok yaşadı. Müdür yardımcısı Yanık’ın, “Bu kılık kıyafetin ne! Önce kıyafetini düzelt sonra okula gel” dediği öğrenildi. Kızının ağlayarak eve geldiğini gören baba Suat Aslanoğlu, okula giderek müdür yardımcısıyla görüştü. Baba Aslanoğlu, “Müdür yardımcısı Bülent bey, kızımın başörtüsüyle okula gelemeyeceğini ima ederek ‘öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğine uyması gerektiğini’ söyledi. Daha sonra diğer müdür yardımcısı Hülya hanımla görüştüm. Bana, ‘Hiçbir kimsenin birilerinin inancına karışma hakkı yoktur’ diyerek haklı olduğumuzu belirtti” şeklinde konuştu. Öte yandan aynı okulda bir skandal daha yaşandı. Okulun öğrencileri, Çanakkale savaşlarını anlatan bir filmi izlemeye gitmek için sivil kıyafetlerle okulun bahçesinde toplandı. İddiaya göre okulun müdür yardımcısı Bülent Yanık, öğrencilerin başörtülerini çıkarmalarını istedi. Bunun üzerine bazı öğretmenler de müdür yardımcısı Yanık’a tepki gösterdi.